„Eficiență Energetică în case inteligente, clădiri inteligente și rețele inteligente” este un proiect finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE România 2014-2021, în cadrul Programului de Energie din România.

Finanțat de

Norway Grants

TESTĂRI de etanșeitate a clădirilor

Fumul fără foc suflat din exterior ajută la identificarea problemelor de etanșeitate a unei locuințe. Proprietarul a reclamat un disconfort inexplicabil în zonele dormitoarelor și a camerei de zi. Răspunsul a fost simplu cu ajutorul testului “Blower Door”. Infiltrații majore de aer au fost identificate din cauza lipsei tencuielii exterioare și a montajului deficitar al ferestrelor, fără benzi de etanșare. Lipsa de atenție la aceste detalii în realizarea proiectelor tehnice și în execuția lucărilor produc mai multe efecte neplăcute, precum disconfort, risipă de energie și facturi mari pentru încălzire respectiv răcire în funcție de sezon.

Testul cu fum poate identifica zonele cu probleme dintr-o locuință la timp, pentru a evita situațiile neplăcute în care trebuie înlăturate diverse finisaje pentru remedierea zonelor neetanșe. Etanșeizarea corespunzătoare a unei clădiri face sporește confortul energetic și reduce efortul economic al unei gospodării.

Infiltrațiile de aer pot apărea când și unde te aștepți mai puțin. În cazul tâmplăriei din imagini se poate vedea un profil de compensare atât pe verticală, cât și pe orizontală. Acest profil se montează între zidărie și tâmplăria termoizolantă pentru buna etanșare. Deși s-au folosit benzi de etanșare între acest profil de compensare și tâmplărie, nu s-a asigurat și etanșarea între zidărie și profilul de compensare. Intentia de etanșare a fost una foarte bună, dar aceste zone aveau probleme mari de infiltrații de aer. În urma testului de etanșeitate, constructorul a reușit să vadă toate zonele cu probleme și să le remedieze la timp.