Cum implementăm eficiența energetică?

Eficiența energetică înseamnă să nu mai risipim energia acasă, la birou, în clădirile publice, să avem rețele de distribuție care să integreze eficient sursele regenerabile de energie, prosumatorii, combustibilii alternativi nepoluanți, comunitățile de energie, să avem energia curată mai aproape de consumatori. Putem avea același confort reducând risipa, iar prin alegeri inteligente ne putem chiar spori confortul cu un consum mult mai redus de energie.
Utilizând energia într-un mod mai eficient, putem reduce facturile la energie, putem contribui la protejarea sănătății și a mediului și putem îmbunătăți calitatea aerului.

Eficienta energetica

Premiem consumul inteligent

STUDIU: Comunitățile de energie pot optimiza investițiile necesare tranziției energetice @TÂRGU MUREȘ

În baza unui chestionar realizat de experții implicați în proiect, municipiul Târgu Mureș a fost selectat pentru realizarea unui studiu de caz privind privind sistemele energetice integrate, în vederea dezvoltării unui concept de comunitate independentă energetic. Studiul abordează aspecte esențiale legate de integrarea diverselor surse de energie într-un sistem complex și oferă o viziune asupra optimizării utilizării și distribuirii energiei.

Dumitru Chisăliță, autorul studiului, a captivat audiența cu date și evaluări detaliate de avut în vedere în procesul de identificare a celor mai eficiente modele de tranziție energetică atât din perspectiva caracteristicilor locale, a costurilor, cât și a beneficiilor.

Cei peste 30 de participanți, reprezentanți ai autorităților și instituțiilor publice locale, ai asociațiilor de proprietari și ai operatorilor de distribuție energie electrică și gaze naturale, au fost interesați de opțiunile eficiente de încălzire-răcire la nivelul aglomerărilor urbane. Mureșul este un județ care folosește intensiv gazul pentru încălzire și apă caldă de consum. Totuși, conform datelor ANRE, județul Mureș ocupă locul 10 pe plan național, cu un număr de 3.000 de prosumatori racordați la rețelele de distribuție a energiei electrice și cu o putere electrică instalată de 40,8 de MW.

Conform evaluării realizate de Dumitru Chisăliță, scenariul optim de tranziție energetică la nivel local, ar pune pe primul loc comunitățile de energie, în cadrul cărora oamenii și autoritățile pun în comun echipamente și instalații.

În completarea prezentării studiului, Andrei Ceclan a trecut în revistă alte soluții precum pompe de căldură, cogenerarea de înaltă eficiență, chiar alternativa utilizării unui SMR ca sursă de energie – opțiune inclusă și în scenariile prezentate de Dumitru Chisăliță. Sunt tehnologii care funcționează în tandem cu panourile fotovoltaice, le echilibrează funcționarea și optimizează și costurile de transformare a rețelelor.

Din discuție nu a lipsit nici importanța soluțiilor de stocare a energiei pentru asigurarea unui flux continuu de electricitate.

Teodora Vasâlca Cimpoi a completat cu o trecere în revistă a celor mai recente prevederi europene privind renovarea la scară largă a clădirilor, surse de finanțare și țintele de eficiență energetică până în 2050.

WORKSHOP: Eficiența energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente @BUCUREȘTI

București, micul Paris din vremea Belle Epoque, un oraș dinamic, un pilon urbanistic a devenit mai degraba un oraș al contrastelor. În termeni moderni, de smart city – Bucureștiul s-a clasat anul trecut pe  locul 104 din 141, conform IMD Smart City Index Report 2023*. Un motiv puternic să ne uităm cu mai multă atenție și implicare la felul în care putem reda capitalei farmecul de altădată, dar și confortul fiecărui locuitor al capitalei, aplicat pe coordonate de eficiență energetică.

Workshopul de la București - Eficiența energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente - s-a transformat astfel într-o dezbatere vibrantă și aplicată asupra soluțiilor de eficientizare a clădirilor și utilizarea inteligentă a surselor curate de energie, dar și asupra surselor de finanțare care pot fi accesate de autorități pentru măsuri de eficiență.

În sala plină ochi, Ionuț a dat startul unui dialog practic pe tema verificării etanșeității clădirilor și modului în care trebuie puse în operă lucrările de eficientizare astfel încât să obții maximul de beneficii și reducerea costurilor cu energia.

Teodora a atins un punct nevralgic - avantajele renovării profunde a școlilor și spitalelor - și a amintit că autoritățile locale pot fi lideri pentru comunități în traseul sinuos al tranziției energetice prin puterea exemplului dat.

Ioana a trecut în revistă sursele curate de energie și opțiunile “verzi” de încălzire și răcire. Pompele de căldură și soluțiile de stocare au menținut interesul audienței pe parcursul dezbaterilor. La fel și modele de bune practici pentru comunitățile de energie. La noi, Capitala găzduiește prima comunitate în cartierul Militari, datorită sponsorizării date de Asociația Între vecini. E-acumulatori.ro și Asociația Între Vecini au reușit să strângă fonduri pentru încă 10 proiecte (5 în București și 5 în țară), comunitățile urmând a fi selectate în urma unei competiții.

Andrei a captat atenția audienței cu analize și studii de caz asupra impactului pe care prosumatorii îl au asupra rețelelor de distribuție și a expus modalități de integrare eficientă și inteligentă a energiei “curate” în rețelele de distribuție. Participanții au aflat care sunt costurile specifice ale investițiilor în diverse măsuri de eficiență, de la renovarea clădirilor la instalarea panourilor fotovoltaice și mobilitate electrică.

În final au fost binevenită clarificarea unor concepte precum ZEB, suficiență energetică și NetZeroCities iar participanții nu au încheiat ziua până nu au măsurat, cu ajutorul lui Ionuț, etanșeitatea sălii de conferințe cu camera de termoviziune.

Acesta a fost ultimul workshop care încheie cu succes seria noastră de dezbateri aplicate cu autoritățile locale pe teme de eficiență energetică, parte a proiectului „Eficiență Energetică în case inteligente, clădiri inteligente și rețele inteligente”.

* https://imd.cld.bz/IMD-Smart-City-Index-Report-20231/28/

WORKSHOP: Eficiența energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente @ IAȘI

Iași. Chiar dacă în 1859 clasa politică a vremii a optat ca Bucureștiul să devină capitala proaspetelor Principate Unite, a rămas un reper cultural și urbanistic până astăzi. În timp ce pe pietonala care constituie coloana vertebrală a Iașiului se pregătea Târgul de Crăciun, peste 30 de reprezentanți ai autorităților locale și instituțiilor publice din oraș și din județ s-au strâns să asculte și să dezbată cu experții implicați în proiectul nostru tema care este direct legată de viitorul și confortul fiecăruia dintre noi – eficiența energetică. Atmosferă caldă, electrizantă, într-o zi geroasă de final de noiembrie.

Au fost acoperite subiecte plecând de la modificările legislative la nivel european și impactul lor asupra planurilor de investiții ale autorităților, oportunităților de finanțare, până la soluții practice ce pot fi aplicate clădirilor, fie ele publice sau rezidențiale, pentru a elimina risipa și chiar crește confortul, fără a uita însă teme ca energia verde și ce înseamna să fii prosumator responsabil.

O idee interesantă rezultată din dialogul experților cu participanții a venit din partea universitarilor ieșeni. Aceștia au “pus pe masă” tema implicării Universităților în pregătirea nu doar a specialiștilor pentru aducerea clădirilor la standard NZeB, ci și a tinerilor în domeniul eficienței energetice cu accent pe utilizarea surselor curate de energie.

Pentru că, parafrazându-l pe Ștefan cel Mare în Apus de Soare, România nu este a noastră și nici a urmașilor noștri, ci a urmașilor, urmașilor noștri.

WORKSHOP: Eficiența energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente @ CRAIOVA

Zici Craiova, zici Univesitatea…și nu poți să nu fredonezi Oltenia, Eterna Terra-Nova/Un cântec are astăzi și-n priviri.

Preocupați de tema fierbinte a eficienței energetice, cei peste 30 de reprezentanți ai primăriilor și instituțiilor publice din zona Olteniei au lăsat cântecul din priviri și și-au îndreptat atenția spre echipa de aur a proiectului Eficiență Energetică în case inteligente, clădiri inteligente și rețele inteligente

Titularii, Teodora, Ioana, Andrei și Ionuț au ținut în priză timp de 300 de minute + prelungiri dictate de interesul informațiilor oferite de cei 4. După ce am aflat ce înseamnă un watt: Un măr (0.1 kg) ținut pentru 1 secundă în mână la înălțimea de 1 m va fi supus unei forțe de gravitație de 1 Newton, cu un consum de energie de 1 Joule și cu o putere necesară de 1 W, s-a explicat și de ce trebuie să ne intereseze eficiența energetică, cum poate afecta competitivitatea economică și cum impacteaza securitate energetică a României.

Ca și la Cluj sau la Târgu Mureș, aspectele financiare precum și cele care țin de reglementările naționale și europene în domeniu au fost teme de dialog. Concluzia la cald a dezbaterilor cu participanții poate fi rezumată în trei cuvinte: predictibilitate, claritate (din partea legiuitorului) și responsabilitate (aici alături de legiutor intră și consumatorii dar și prosumatorii).

WORKSHOP: Eficiența energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente @ CLUJ

Pe dealul Feleacului

Merg carele Iancului,
Nu merg cum merg carele
Strălucesc ca soarele:
Cum stălucește și Clujul noaptea văzut de pe Feleac.

Pentru cineva preocupat de economia de energie și de eficiență energetică poate părea o risipă. Ei bine nu! Din statistica PAED 2012-2020 realizată pentru 14 orașe monitorizate, în balanța energetică a unui oraș, iluminatul public reprezintă doar 0.5%. Informația care a spulberat îngrijorarea a fost primită de reprezentanții UAT-urilor și instituțiilor publice din județul Cluj, cărora li s-au alăturat participanți din Alba, Zalău și Bistrița la Workshopul organizat la Cluj Napoca. Aceeași echipă de profesioniști (Teodora, Andrei, Ionuț și Ioana) au reușit să capteze atenția participanților.

Și așa am aflat că în timp ce clădirile rezidențiale reprezintă 48% din balanța energetică a unui oraș, transportul public are o cotă de 2% iar clădirile publice -1,3%. Date care au arătat, desigur alături de ale informațiiimportante, cam încotro ar trebui să se îndrepte atenția autorităților publice în viitor spre a reuși să eficientizeze energetic consumul localităților pe care le conduc. Desigur, nu au lipsit nici informațiile de ultimă ora legate de reglementările europene, nici cele legate de viața de prosumator și rețele inteligente eficiente.

WORKSHOP: Eficiența energetică pentru case, clădiri și rețele inteligente @TÂRGU MUREȘ

La Târgu Mureș, experții noștri din proiectul Eficiența energetică – Case, Clădiri și Rețele inteligente și reprezentanți ai operatorilor de distribuție a energiei au discutat cu peste 30 de reprezentanți ai autorităților locale din Mureș despre provocările atingerii obiectivelor de reducere a consumului de energie, stabilite recent la nivel european. Am testat live cum arată pierderile de căldură, am reținut că în timp, renovarea e obligatorie și neapărat, pentru toate proiectele noi, trebuie verificat că ceea ce este pe hârtie se și realizează corect. Nu în ultimul rând, am dezbătut soluții de integrare eficiență în rețele a energiei curate, pornind de la proiecte pilot și exemple practice. Pe larg, mai jos.

Novum Forum Sicolorum, Neumarkt am Mieres, Marosvásárhely, Târgu Mureș. Orașul trandafirilor cu autobuze electrice pentru sistemul public de transport. Un oraș preocupat, așadar, de consumul energetic și grijuliu cu mediul. Un oraș care se străduie activ să vină cu soluții la provocările tranziției energetice și dornic să reducă risipa de energie. Un oraș în care, într-o zi frumoasă de toamnă, care te-ar fi îndemnat la o plimbare prin parc, peste 30 de primari și reprezentanți ai primăriilor din județul Mureș au ales să participe la primul workshop organizat în proiectul nostru și să afle noi informații de la experți despre eficiența energetică în case, clădiri și rețele inteligente. O temă despre care toată lumea vorbește, toată lumea și-o dorește, dar cum se poate ajunge la ea este încă neclar pentru mulți.

Timp de 5 ore experții Teodora Vasâlca Cimpoi (care a fost și moderatorul evenimentului), Ionuț Chețe - Inginer specializat pe eficiența energetică pentru clădiri la Universitatea Politehnică Göteborg din Suedia, Dr. Ing. Andrei Ceclan expert în eficiență energetică integrată și Ioana Drăgan - expert în energie curată au vorbit despre eficiența energetică, despre cum poate fi ea atinsă, despre cât costă să o obținem. Dialogul a fost deschis de Teodora care a prezentat informații despre obligațiile și beneficiile renovării clădirilor publice, dar și despre costurile ineficienței energetice a clădirilor școlare și a prezentat câteva modele europene de finanțare.

Ionuț s-a concentrat pe ce se poate face pentru a aduce clădirile vechi la un standard crescut de eficiență energetică, a detaliat consumurile în funcție de zonele climatice și a generat mult... fum. El a făcut o demonstrație practică a ceea ce înseamnă pierderile de căldură datorate unei izolații deficitare a ferestrelor. Un generator de fum și un compresor au fost de ajuns pentru a demonstra cum aerul rece de afară se infiltrează în interior afectând nu doar confortul locuitorilor ci și bugetul acestora. Și, în ciuda fumului din sală, lucrurile au devenit mai clare. Mai ales după valul de întrebări pe care participanții i le-au pus lui Ionuț. De aici și concluzia că pe lângă execuția proiectului, beneficiarul trebuie să fie foarte atent și prezent și la faza de proiectare. Foarte importantă este și recepția lucrărilor și efectuarea testelor necesare care să ateste că ce s-a pus în operă asigură etanșeizarea necesară.

Andrei Ceclan a făcut un tur rapid prin istorie povestind despre tranzițiile energetice și omenire, despre revoluțiile energetice – 4 la număr și impactul lor global. Informații valoroase au fost oferite și despre impactul facturilor de energie în bugetul local, Andrei explicând impactul crizei energetice. Competitivitatea economică, Vulnerabilitatea, Securitatea (energetică), Neutralitatea climatică au fost alte teme care au trezit interesul auditoriului.

Ioana a vorbit depre oportunitățile de finanțare pentru eficienta energetică în mediul public, despre ce înseamnă să devii prosumator (beneficii și riscuri, despre soluțiile care le stau la îndemâna autorităților locale pentru producerea de energie pentru autoconsum la nivel de UAT.

Concluziile întâlnirii pot fi foarte multe. Cel mai important însă este că deși afirmația Asociației Inginerilor Energeticieni din SUA este corectă (Energy management begins with money and ends with money) conștientizarea schimbării comportamentului fiecăruia dintre noi precum și transformarea din consumator pasiv în jucător activ, cu responsabilități clare sunt la fel de importante, poate chiar mai importante decât banii necesari pentru a consuma energia inteligent.

Eficienta energetica

Cum ajungem eficienți energetic acasă?

Eficiența energetică trebuie gândită pe mai multe coordonate. Există mai multe modalități prin care vă puteți păstra confortul casei și, în același timp, să deveniți mai eficienți energetic. Totul ține, de fapt, de un comportament și un consum inteligent al energiei și resurselor. Iată câteva coordonate pentru a începe:

Reducerea consumului de energie electrică și termică ajută la scăderea amprentei de carbon. Aceasta poate fi realizată prin utilizarea eficientă a energiei, prin izolarea corespunzătoare a casei, prin folosirea de echipamente cu un consum redus de energie.

Producţia locală de energie presupune înlocuirea surselor de energie convenționale cu surse regenerabile, cum ar fi energia solară sau energia eoliană.

Transportul: Optarea pentru mijloace de transport mai prietenoase cu mediul, cum ar fi mersul pe jos, cu bicicleta, mașina electrică și trotineta electrică sau utilizarea transportului public, poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră asociate transportului individual cu autovehicule care utilizează combustibili fosili.

Utilizarea responsabilă a apei contribuie, de asemenea, la reducerea amprentei de carbon. Reducerea consumului de apă caldă și rece, repararea scurgerilor și utilizarea eficientă a apei în gospodărie pot ajuta la reducerea necesității de energie pentru tratarea și distribuția apei.

Gestionarea deșeurilor: Reciclarea și compostarea deșeurilor pot reduce amprenta de carbon prin reducerea cantității de deșeuri care ajung la gropile de gunoi și prin evitarea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din procesul de descompunere al deșeurilor.