eficienta energetica eficient energetic

Cum ajungem să fim eficienți energetic acasă?

Primul pas este să evaluezi modul în care consumi acum energie și apoi să faci îmbunătățiri care se traduc în economii de energie.Gesturile mici ne pot ajuta să fim mai eficienți energetic. Nici nu ne dăm seama cât de multe astfel de mici măsuri putem lua pentru a ne asigura același confort, dar cu mai puțină energie. Eficiența înseamnă consum inteligent de energie.

Eficienta energetica

Quiz – Tu cât de eficient ești?

case inteligente

5 pași care asigură eficiența energetică

1.

Izolare și etanșeitate.

Este important să ne asigurăm că energia termică produsă de sursele de încălzire este consumată în mod eficient, iar asta înseamnă să nu o risipim. În cazul căldurii, nivelul pierderilor de energie depind preponderent de caracteristicile constructive ale locuinţei şi anume: gradul de izolare termică, calitatea uşilor şi a geamurilor şi tipul de podea şi acoperiş (tavan) acolo unde este cazul. Consumul de energie termică poate fi redus cu până la 50% dacă sunt implementate câteva măsuri care asigură izolarea locuinței:

Îmbunătățiți izolația pereților exteriori și astfel puteți obține o reducere a facturii la încălzire cu până la 30%. Această măsură presupune aplicarea unui strat suplimentar de material izolator la nivelul faţadei clădirii. Este foarte important ca acest tip de intervenţii să fie realizat doar de profesionişti, în urma unor calcule precise şi fundamentate din punct de vedere tehnic.

Izolați acoperișul și punțile termice ale podului și luați măsuri pentru îmbunătățirea ventilației din pod.

Izolați podeaua cu materiale dedicate, șapă izolantă cu bile de polistiren sau panouri de lemn și vată minerală, reducând astfel la minimum pierderile de căldură și pătrunderea curenţilor de aer rece.

Verificați etanșeitatea ușilor și a ferestrelor. Acolo unde este posibil, se recomandă înlocuirea tâmplăriei vechi din lemn cu una din aluminiu sau PVC.

Închideți uşile în camerele care sunt încălzite iarna și răcite vara.

Folosiţi covoare groase pentru a limita pierderile de căldură prin pardoseală, în timpul iernii.

Maximizaţi pătrunderea luminii naturale în casă în sezonul rece prin îndepărtarea perdelelor/draperiilor din perimetrul ferestrei.

2.

Eficiența sistemelor de încălzire și răcire

Îmbunătățirea sistemelor de încălzire și răcire ajută la reducerea consumului de energie. Aceasta poate fi realizată prin înlocuirea echipamentelor vechi cu unele noi și mai eficiente din punct de vedere energetic sau prin adăugarea de sisteme care folosesc energie din surse regenerabile, cum ar fi pompele de căldură sau panourile solare.

3.

IIuminat eficient

Asiguraţi un iluminat sănătos.

S-a demonstrat ştiinţific că lumina are un impact mare asupra stării noastre de spirit. Un iluminat adecvat îmbunătățește concentrarea și sporește eficiența. Așadar, alegeți soluții potrivite fiecărui spațiu, precum și activităților desfășurate. De pildă, nivelul de luminozitate recomandat de specialiști* pentru bucătărie este de circa 200-300 lumeni (lm)/metru pătrat (mp), mai mare decât în baie (100 lm/mp) sau în dormitor (50 – 150 lm/mp). Pentru a alege becurile potrivite, consultați informațiile de pe ambalajul acestora. (*Sursa: Fiesta energy efficiency guide).

Sistemul de iluminat

De asemenea, în alegerea soluțiilor pentru sistemul de iluminat din locuință, este important să optăm pentru LED-uri, deoarece această tehnologie oferă numeroase avantaje în comparație cu becurile clasice. Tehnologia LED este extrem de eficientă din punct de vedere energetic datorită randamentului ridicat al procesului de conversie a energiei (o cantitate mare de energie electrică este transformată în lumină), comparativ cu becurile clasice. În plus, sursele de iluminat cu LED au o durată de viață mult mai lungă în comparație cu becurile clasice. Acestea pot funcționa în mod continuu timp de mii de ore, ceea ce înseamnă că nu trebuie înlocuite la fel de des, reducând astfel costurile de achiziție. Superioritatea tehnologiei în raport cu sursele convenţionale reiese şi din calitatea luminii. Tehnologia LED produce o lumină mai strălucitoare și mai uniformă, oferind o reproducere mai bună a culorilor și reducând oboseala ochilor. De asemenea, LED-urile pot fi ajustate pentru a produce lumină caldă sau rece, în funcție de preferințe.

Măsuri de eficiență energetică pentru sistemul de iluminat

Înlocuiţi sursele de iluminat clasice cu surse LED.

Opriți luminile de care nu aveți nevoie și mențineți becurile curate.

Corpurile de iluminat mobile

Corpurile de iluminat mobile sunt mai eficiente în comparație cu cele fixe montate pe tavan, pentru că cele din urmă oferă iluminare pentru întreaga încăpere chiar şi când nu este necesar. Se recomandă evitarea utilizării corpurilor de iluminat cu mai multe surse, deoarece acestea au o eficiență mai redusă.

Lumina naturală

Lumina naturală este cea mai sănătoasă. De câte ori este posibil, maximizați utilizarea luminii naturale, chiar dacă aceasta implică modificarea poziţiei mobilierului în locuință.

4.

Utilizarea energiei "verzi"

Având în vedere contextul în care ne aflăm, există nenumărate motive importante pentru a ne produce energia acasă. Producerea energiei acasă, în special prin surse regenerabile cum ar fi energia solară sau energia eoliană, reduce dependența de combustibilii fosili și contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Aceasta ajută la combaterea schimbărilor climatice și la protejarea mediului înconjurător pentru generațiile viitoare. Producerea energiei acasă poate fi o soluție financiară avantajoasă pe termen lung. Odată ce instalația este pusă în funcțiune, veți beneficia de o sursă gratuită și inepuizabilă de energie. Aceasta vă poate reduce facturile lunare la energie și poate chiar genera economii semnificative în timp.

Ce tip de energie poți produce acasă?

Energia solară fotovoltaică

Panourile solare fotovoltaice convertesc energia luminoasă a soarelui în energie electrică. Aceasta poate fi utilizată pentru alimentarea consumatorilor din casă sau pentru a fi vândută înapoi în rețeaua electrică. Sistemele solare fotovoltaice pot fi instalate pe acoperișul casei sau în alte zone expuse la soare.

Energia solară termică

Sistemele solare termice utilizează energia termică a soarelui pentru a produce apă caldă menajeră sau pentru a susține încălzirea în casă. Acestea utilizează colectoare solare care absorb energia termică a soarelui și o transferă către un sistem de încălzire sau stocare a apei.

Energia eoliană

Dacă locuința se află într-o zonă cu vânt constant, un mic generator eolian poate fi utilizat pentru a produce energie electrică. Turbinele eoliene de dimensiuni mai mici pot fi montate în curte sau pe acoperiș pentru a captura energia vântului și a o transforma în electricitate.

Energia hidroelectrică

În zonele în care există un izvor de apă în apropiere, poate fi posibilă utilizarea unui mic generator hidroelectric. Aceasta implică canalizarea apei prin intermediul unei turbine, care va pune în mișcare un generator pentru a produce energie electrică.

Biomasa

Biomasa reprezintă materiale organice, cum ar fi lemnul, paiele, deșeurile agricole sau biogazul provenit din deșeurile animale sau vegetale. Aceste resurse pot fi utilizate pentru a genera căldură sau energie electrică prin ardere sau alte procese de conversie. Există numeroase produse disponibile în piaţă, cum ar fi centralele termice pe peleti.

Pompe de căldură aer-aer (aeroterme)

Acestea preiau căldura din aerul ambiental și o transferă în interiorul casei, utilizând un ciclu termodinamic. Pompa de căldură poate funcționa atât în regim de încălzire, cât și de răcire, extrăgând căldura din aerul exterior și transferând-o în interior pentru a încălzi sau răci casa, în funcție de necesități.

Pompe de căldură aer-apă sau sol-apă

Aceste pompe preiau energia termică din aer sau dintr-un sistem geotermal (prin intermediul unor șanțuri sau sondă geotermală) și o transferă într-un circuit de apă. Aceasta poate fi folosită pentru încălzirea apei menajere, încălzirea în pardoseală sau a radiatoarelor din casă.
*Este important de menţionat că pompele de căldură vor genera o creştere semnificativă a costului cu energia electrică, de aceea se recomandă instalarea în paralel a unui sistem de panouri fotovoltaice.
**Este foarte important ca aceste posibile investiţii să fie făcute de către profesionişti în domeniu, autorizaţi de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

5.

Management și mentenanță

Primul pas în drumul nostru înspre neutralitate climatică este să ne analizăm îndeaproape consumul de energie în general. Aşadar, în cele ce urmează vă prezentăm cei mai importanţi paşi care ar trebui parcurşi într-un asemenea context:Analizați consumul de energie. Începeți prin a evalua consumul actual de energie în gospodărie. Luați în considerare factura de energie electrică și de gaz pentru a înțelege cât de multă energie consumă locuința dumneavoastră. Încercați să identificați fluctuațiile sezoniere și să înțelegeți care sunt principalele surse de consum energetic (încălzire, răcire, iluminat, electrocasnice etc.).

Optați pentru un audit energetic profesional.

Pentru o evaluare mai detaliată, aveţi posibilitatea de a apela la un expert în audit energetic, la o companie specializată sau la alte instrumente inteligente disponibile pe piaţă. În această etapă se va efectua o analiză amănunțită a clădirii și a echipamentelor folosite, identificând punctele slabe și recomandând soluții specifice pentru reducerea consumului de energie. Aceasta poate include o inspecție a izolației termice, a sistemului de încălzire și răcire, a iluminatului și a altor echipamente.

Evaluați izolația termică.

Izolația termică adecvată este esențială pentru reducerea pierderilor de căldură și a necesarului de încălzire sau răcire. Verificați dacă locuința are izolație adecvată în pereți, acoperiș și podele.

Verificați eficiența echipamentelor.

Analizați eficiența energetică a echipamentelor folosite în gospodărie, precum sistemul de încălzire și răcire, boilerele de apă caldă, electrocasnicele și iluminatul. Dacă bugetul vă permite, înlocuiți-le pe cele vechi și ineficiente cu unele mai perfomante, dintr-o clasă energetică superioară.

Evaluați potenţialul de valorificare a surselor regenerabile de energie.

Luați în considerare posibilitatea de a instala echipamente de producere a energiei din surse regenerabile. O astfel de investiție vă poate ajuta să reduceți dependența de furnizorii de energie și să economisiți bani pe termen lung.

Schimbați-vă obiceiurile de utilizare a energiei.

Revizuiți obiceiurile de utilizare a energiei din gospodărie și identificați posibile îmbunătățiri. Consultaţi surse de informare de încredere, validate şi promovate de specialişti în domeniul energiei. Elaboraţi planul de acţiune. Acum că aveţi la îndemână o cantitate semnificativă de informaţii, colectate în etapele anterioare, este momentul să elaboraţi un plan de acţiune specific pentru locuinţa dumneavoastră.Evaluați şi monitorizați implementarea planului de acţiune. Nu este suficient să facem investiţii în măsuri de eficiență energetică fără a monitoriza şi evalua impactul acestora. Etapa de monitorizare este la fel de importantă ca şi etapa de implementare.

În ce clasă e casa ta? Electrocasnice pentru consum optim

În funcţie de consumul anual de energie raportat la randament, toate electrocasnicele din piaţa eEuropeană sunt etichetate de la clasa energetică A şi până la clasa energetică G. Sistemul de etichetare A+++/G utilizat în trecut nu era foarte ușor de înțeles, iar consumatorii aveau dificultăți în a distinge cele mai eficiente produse. Prin urmare, Uniunea Europeană a revizuit și a optimizat eticheta în funcție de nevoile utilizatorilor. Noua etichetă a fost introdusă în magazinele fizice și în magazinele online începând cu 1 martie 2021 şi include doar clasele energetice de la A la G. Iată câteva exemple:

Clasa energetică A reprezintă cea mai înaltă eficiență energetică pentru un electrocasnic. Acest lucru înseamnă că dispozitivul respectiv utilizează o cantitate minimă de energie pentru a-și îndeplini funcțiile, ceea ce duce la o reducere semnificativă a consumului de energie electrică. Utilizarea electrocasnicelor din clasa energetică A aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru factura lunară la energie electrică. Acestea consumă mai puțină energie în comparație cu electrocasnicele mai vechi sau cu o eficiență energetică mai scăzută. Prin utilizarea acestor electrocasnice, puteți economisi considerabil la costurile lunare și contribui la reducerea impactului negativ asupra mediului.

Utilizarea electrocasnicelor cu o eficiență energetică mai mare are un impact redus asupra mediului. Acestea reduc emisiile de carbon și contribuie la combaterea schimbărilor climatice. Prin achiziționarea și utilizarea electrocasnicelor din clasa energetică A, puteți juca un rol activ în protejarea mediului înconjurător și în reducerea amprentei de carbon.

Electrocasnicele din clasa energetică A au performanțe tehnice superioare și oferă caracteristici avansate. Deoarece acestea sunt proiectate pentru a fi eficiente din punct de vedere energetic, producătorii investesc în tehnologii inovatoare pentru a îmbunătăți performanța și funcționalitatea acestora. Astfel, utilizatorii beneficiază de electrocasnice fiabile, cu o durată de viață mai lungă și o performanță optimă.

Măsuri de eficienţă energetică pentru electrocasnice:

1.

Înlocuirea electrocasnicelor vechi şi ineficiente cu echipamente din clasa energetică A.

Consultați eticheta energetică a produselor de fiecare dată când vreți să achiziționați un aparat nou și alegeți unul eficient. Deși costul inițial de achiziție este mai ridicat, cheltuielile de utilizare vor fi mai mici, datorită consumului mai redus de energie.

2.

Utilizarea corespunzătoare a electrocasnicelor din gospodăria dumneavoastră:

Spălaţi vasele evitând risipa de apă şi de energie electrică:

Spălaţi vasele evitând risipa de apă şi de energie electrică: utilizați mașina de spălat vase doar când aveți suficiente vase murdare să o umpleți la capacitate maximă. Folosiţi programele ECO pentru un consum mai mic de apă şi energie electrică.

Spălaţi haine evitând risipă de apă şi energie:

Utilizați mașina de spălat haine doar când aveți suficiente haine murdare să o umpleți la capacitate maximă. Așteptați să se adune destule rufe pentru o încărcătură completă, fără să depășiți însă greutatea permisă. Verificați periodic filtrele mașinii de spălat și curățați-le în mod regulat pentru a asigura un flux de apă adecvat și pentru a preveni acumularea de reziduuri care ar putea afecta performanța mașinii.

Alegeți cea mai scăzută temperatură adecvată materialului pe care intenţionaţi să îl spălaţi:

Detergenții disponibili pe piaţa de consum sunt atât de eficienți încât pot curăța majoritatea hainelor la temperaturi scăzute.

Uscați haine evitând risipa de energie electrică:

Utilizați uscătorul de haine doar când aveţi suficiente haine pentru o încărcătură completă. Întreţineţi în mod regulat uscătorul de haine prin curăţare şi aerisire. Vara este de preferat să uscați rufele pe balcon/în grădină și să nu utilizați uscătorul, care este un mare consumator de energie.

Scoateţi din priză echipamentele pe care nu le folosiţi, pentru a evita costul consumului “vampir” de energie:

20% din factura la energie electrică reprezintă consumul aparatelor electronice precum computerele, sistemele stereo și televizoarele, conform unor date furnizate de ANRE și CE. Dispozitivele inteligente conectate la internet (televizoare inteligente, console de jocuri, imprimante) consumă electricitate chiar și în modul standby. Instalaţi prize inteligente, care pot fi controlate la distanţă.

Utilizaţi frigiderul în mod corespunzător:

Dezgheţarea regulată a frigiderului va reduce semnificativ consumul de energie electrică.

Amplasaţi frigiderul într-un loc cât mai aerisit şi cât mai ferit de razele solare sau alte surse de căldură (echipamente, alte electrocasnice).

Utilizați cuptorul electric inteligent:

Nu porniți cuptorul electric înainte de folosire. Cuptoarele electrice se încălzesc repede și nu necesită preîncălzire.